Gezonde hygiënegewoonten

hygiënegewoonten

Of je kind nu voor het eerst naar school gaat of na de vakantie terugkeert, door hem te vermengen met veel andere kinderen zal hij of zij aan veel meer ziektekiemen worden blootgesteld dan thuis. Hoewel u contact met alle ziektekiemen niet kunt voorkomen (en onthoud dat blootstelling aan sommige ziektekiemen een goede zaak is), kunt u het risico dat uw kind een infectie oploopt door gezonde hygiënische gewoonten helpen verminderen.

Hoe verspreiden ziektekiemen zich op school?

Schoolkinderen vangen vaak verkoudheids- en griepvirussen of buikbugs op die tot diarree kunnen leiden. Deze infecties kunnen zich zeer snel van kind tot kind verspreiden door een besmet oppervlak aan te raken. Ziektekiemen verspreiden zich ook zeer snel in de lucht via hoesten en niezen, maar ook door besmet voedsel te eten.

ziektekiemen zich op school

Waarom is goede hygiëne belangrijk?

Zodra uw kind besmet raakt, kunnen ziektekiemen zich snel verspreiden naar de rest van uw gezin thuis. Aanvallen van verkoudheid en maagklachten komen vaak voor aan het begin van een nieuwe term – zowel op scholen als in gezinnen. Dus als u uw kind helpt begrijpen wat goede hygiëne is, zal dat een grote bijdrage leveren aan het helpen van hen en de rest van uw gezin om gezond te blijven.

Vermijd de verspreiding van verkoudheids- en griepvirussen

Hoewel vaccinaties uw kind kunnen beschermen tegen enkele ernstige ziekten zoals tetanus, difterie en kinkhoest, kunnen injecties kinderen niet beschermen tegen elk type schadelijke bacterie.
Toptips voor goede schoolhygiëne

1.Houd uw handen schoon

Grondig handen wassen is de meest effectieve manier om de verspreiding van infecties op scholen te voorkomen. Leer uw kinderen hoe en wanneer ze hun handen moeten wassen (wrijf de handen minstens 20 seconden tegen elkaar met zeep en schoon stromend water). Handen altijd wassen:

2. Hoesten en niezen verspreiden ziekten

Leer uw kinderen om hun neus en mond te bedekken met een tissue wanneer ze hoesten of niezen om te voorkomen dat ziektekiemen in de lucht terechtkomen. Gooi gebruikte tissues in een prullenbak en was daarna altijd de handen met water en zeep.
Als er geen weefsel beschikbaar is, moedig uw kind dan aan om in de kromming van zijn elleboog te niezen of te hoesten in plaats van in zijn handen, om de verspreiding van bacteriën te verminderen.

 

3. Gezond dieet

Of uw kind nu een lunchpakket of een schooldiner heeft, een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet zal hun gezondheid helpen beschermen en een goede groei en ontwikkeling bevorderen. Goed eten bevordert ook de concentratie tijdens de lessen.

Een lunchpakket klaarmaken

Zorg ervoor dat je je handen wast en droogt voordat je een lunchpakket gaat maken. Uw keukenoppervlakken moeten ook schoon en gedesinfecteerd zijn. Vervolgens:

Controleer of alle voedingsmiddelen binnen hun houdbaarheidsdatum vallen

Gebruik een luchtdichte, stijve lunchbox die voor en na gebruik wordt gewassen en gedroogd

Was fruit, salade en groenten grondig in vers, schoon water.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *